נוקאאוט למדדים : באילו מניות כדאי להשקיע בזמן משבר?

 נוקאאוט למדדים : באילו מניות כדאי להשקיע בזמן משבר?

כולנו רוצים לבחור את המניות הכי אטרקטיביות להשקעה שיגדילו את הרווחיות ויביסו את המדדים לאורך זמן. במאמר הבא הבאנו לידיעתכם את השיטות השונות של יועצי ההשקעות וביקשנו מהם לגלות לנו איך לבחור את המניה המנצחת…

טעות ראשונה שיועצי ההשקעות אומרים שהם שומעים מרוב האנשים זה שהאנשים פשוט משקיעים במניות בהתאם למה שהם שומעים על סמך שמועה שברוב המקרים מתבררת לא נכונה וטומנת בחובה אינטרס סמוי.
לרוב, הכסף החכם נמצא דווקא במחקר המקדים וההבנה של איך לקרוא את השוק, ואם אתה לא יודע איך לבצע את זה בעצמך כדאי שתשכור איש מקצוע שמבין בזה.

יש כאלה שבוחרים לשים את הכסף שלהם על מניות סולידיות יותר שנחשבות ל”בטוחות” ויש כאלה שאוהבים את החדשות עם ההרפתקאות ומהמרים על הסכנה שמקפיצה להם את האדרנלין. יש מי ש”הולך על בטוח” ומשקיע באג”ח. 

התשואה הממוצעת של וורן באפט [המשקיע העשיר בעולם] היא מעל 20% בשנה – איך הוא עושה את זה? באמצעות אסטרטגיה מעורבת. בכל תיק השקעות צריך להיות משחק בין כל אופציות השונות. החכמה היא באחוזים ובעיקר? פיזור סיכונים אחד המשפטים שהכי חרוטים לי מבאפט הוא “אל תשים את כל הביצים בסל אחד” ולא בכדי.

עד המשבר הגדול ב2008 רוב המשקיעים בכלל לא הרוויחו כסף ואפילו הפסידו לאחריו, אבל מי ששרד את הגל הזה התחיל לראות תשואות של בין 7% ל-10% לשנה והיו גם מי שיותר. אז איך בוחרים את אסטרטגיית ההשקעה הנכונה עבורך?

תיק השקעות חכם מקיים 2 פקטורים :
הראשון יהיה בחירת מניה טובה כזאת ששווה להשקיע בה לאורך תקופה והפקטור השני כמובן יהיה לשלם עליה מחיר סביר בהתאם לשוק כדי להגדיל את הרווחיות.
 
 

איך יודעים להבחין מהי חברה ששווה להשקיע בה?

חברה ששווה להשקיע בה צריכה להיות חברה שיש לה יתרון תחרותי על פני השוק בו היא משחקת, ובעיקר לבחון את עמידות הישרדותה והאם היא תהיה רלוונטית בעתיד. והתבלין הסודי במתכון הזה יהיה הפרמטר הכי חשוב שלרוב נסתר מן העין וזה פוטנציאל הצמיחה – כאן תידרשו להפעיל גלגל או שניים.

חברה שעוסקת בתחום שעומד להיכחד מן העולם או שהופך ללא רלוונטי עם השנים או גרוע מזה שאפילו לא ברור מה הולך לקרות עם זה כמו למשל ניקח את תחום הנייר וחטיבת העצים, כבר עכשיו יש ירידה משמעותית בביקוש לנייר ולאט לאט התעשייה הזאת תיכחד כלא הייתה ונייר יהיה פריט מוזיאוני מעניין לדורות אחרינו. 

האם שווה להשקיע במניה שעוסקת או מבוססת על התחום הזה? HELL NO! זו סכנה ממשית וייעודה של המניה כישלון חרוץ. עם זאת, מניה שעוסקת בתחום הדיגיטל והמכירות הדיגיטליות כמו אמזון / איביי / זום ודומיה שעוסקות בתחום הדיגיטל שכבר מכפיל את עצמו פי 10 כל שנה רק יילך ויצמח כאן בשנים הבאות ומניה ששווה היום שקל תהיה שווה מחר 100 שקל, זאת נשמעת כמו מניה טובה להשקעה. שוב גם כאן צריך לשים לב ולהפעיל שיקול דעת בסיסי באיזו כן ואיזו לא. אבל בגדול חצי הדרך עשית אם בחרת מניה דיגיטלית כי מניה מהסוג הזה הרבה יותר רלוונטית עם פוטנציאל צמיחה גבוהה בהרבה מכל מניה אחרת.

מהו יתרון תחרותי?

מותג. האם הקהל מוכן לשלם מחיר גבוהה יותר רק בגלל שזה המותג? אפילו אם יש מוצר מקביל עם מחיר נמוך משמעותית? רמת הנאמנות של הלקוחות למותג זה כח חשוב ואפילו הכרחי בשביל לייצר את היתרון התחרותי שאנחנו רוצים לזהות בבחירת המניה הנכונה להשקיע בה. כי זה נותן לנו מושג סביר לגבי העמידות שלה בגלי השוק. אנחנו צריכים להעריך את המותג ולהבין אם המותג מספיק חזק ועמיד כמו חברות ביגוד שאנחנו מוכנים לשלם עליהם מחירים גבוהים בהרבה לדוגמא חולצת טישירט רגילה לעומת חולצת טישירט של אדידס – המחיר יכפיל את עצמו ואפילו ישלש ואנחנו עדיין נתעדף את חולצת האדידס. בנוסף,אנחנו צריכים להבין האם בעתיד אנשים עדיין ירכשו את המוצר. אפשר ללמוד מההיסטוריה מה הולך לקרות בעתיד הנראה לעין ולהבין שברוב שעות היום אנשים עדיין יתלבשו בבגדים וכנראה שהם ימשיכו לתעדף את אדידס כמותג שלהם. מה שהופך את אדידס למניה איכותית להשקעה לטווח הארוך כי גם אם תהיה ירידה משמעותית למותג אנחנו נהיה ערים לזה הרבה לפני שנתחיל להפסיד כספים.

אבל האם נקנה את המניה של אדידס בכל מחיר? HELL NO! 
רק במחיר אטרקטיבי! רעיון טוב יהיה לבחון את הגרף של אותה חברה בה אתם רוצים להשקיע לאורך השנים ולבחון האם הם במגמת עליה או במגמת ירידה. האם הם מעלים מחירים או שהמחירים יורדים? לעקוב אחרי החברה ולהבין את הכח הצרכני שלה. 


בנוסף תצטרכו להבין מהי מהירות ועלויות ההחלפה שיכולים להיות לחברה, מה הדבר הראשון שהמנכ”ל שלכם יבחר להחליף בארגון ואם המנכ”ל יחליט לחסוך במערכות מסוימות ולקחת סיכונים או שהוא יבחר להישאר עם אותה מערכת ואז תבחנו גם את הגרף של החברה של המערכת שבה הוא משתמש – אתם שואלים את עצמכם בטח למה לי לעשות את זה? מכיוון שהחברה בה אתם רוצים להשקיע ככל הנראה לקוחה שבויה של אותה חברת המערכות ואתם רוצים לראות גם את היציבות שלה על פני תקופה ולהבין את רמת הבטיחות של החברה שאתם רוצים להשקיע במניה שלה בהישענות על המערכת הזאת. 


מעבר למערכת אחרת יכול לגרור נזקים לחברה של הטמעת והסתגלות של מערכת עתידית מה שיוביל לירידה ברווחיים ובטח ברווחי המניה. מה שמאפשר למערכות האלה להעלות מחירים ללא הכרה ולהחזיק את החברות בביצים.
 

חשוב לשים לב גם לבועות המחיר המתפוצצות. יש לא מעט מניות שעדיין לא החזירו את ההשקעה שלהם משנת 2000 כשהיה אפקט העדר וכולם רצו לקנות מניות מבלי להבין מי נגד מי ואיך. חברה טובה זה פרמטר חשוב אין ספק אבל מחיר טוב הוא בהחלט הסוד להחזר השקעה איכותי לאורך זמן.

לסיכום, בחירת מניה היא דבר שאין להקל בו ראש ולכן תמיד מומלץ להתייעץ עם בעל מקצוע שמבין איך להרכיב את תיק ההשקעות בצורה חכמה שמשלבת אסטרטגיות רווחיות לא רק ל”סיבוב” אלא גם לטווח הארוך. כזאת שתהווה תחליף לפנסיה המוטלת בספק שלנו ותאפשר לנו לחיות חיים מלאים ומעושרים.